Ini memang first time buat Apam Polkadot. Alhamdulillah, berjaya nampaknya dengan rupa paras yang comel dan rasa yang sedap. Resepi dicedok dari internet aje. Tak tau nak terima kasih kat sapa sebab banyak sumber yang direfer dan resipinya semua sama. Cuma dapat satu resipi yang guna sukatan cawan. Pada yang ingin mencuba, ini resipinya..

Bahan-bahan:

3 biji telur - diambil dari peti sejuk

1 cawan gula halus

2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu kecil ovalette

3 sudu kecil baking powder

150 gm susu segar

Jem blueberry atau lain-lain (ikut suka)

Pewarna


Cara membuat:

1. Campurkan semua bahan ke dalam mixer dan pukul dengan kelajuan maksima selama 6 hingga 8 minit (aku takde mixer, so anggap la tanganku ini adalah sebuah mixer...letih wehh).

2. Bahagi kepada beberapa warna pilihan mengikut kreativiti masing-masing.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan.

5. Picitkan filling secukupnya.

6. Picitkan lagi adunan sehingga 3/4 penuh.

7. Dot-dotkan dengan warna yang berlainan.

8. Kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan dengan api sederhana selama 10-15 mint. Pastikan penutup pengukus tu dibalut dengan kain untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas apam dan mencacatkan rupa paras apam.


Ini adalah rupa paras apam setelah diletakkan filling

Apam polkadot ni dibuat sempena Sambutan Teacher's Day di skool Fahmi hari ni. Nampaknya Fahmi sangat suka & dia panggil kuih ni, "kuih ball" sebab rupa parasnya ada ala-ala ball gakkan..biasanya resipi ni orang buat guna cup saiz M tapi sebab buat pun untuk bebudak so aku buat guna cup saiz S..

Ok, kekawan, selamat mencuba resipi yang sangat senang ni....

Comments (24)

On May 16, 2011 at 1:58 PM , tulip said... [Reply to comment]

menarilk ni..
macam mana polkadot tu leh keluar?

 
On May 16, 2011 at 2:30 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

zety- kita dot dot kan kat atas sekali, bila masak dia still sama rupa dot dot tu cuma dh kembang sikit la kan sebab sama naik ngan apam tu.

 
On May 16, 2011 at 2:31 PM , Anonymous said... [Reply to comment]

pulamak...
akak, buat la lagi..bg kt ktorg mkn
ktorg takde klengkapan la nk buat cenggini..

 
On May 16, 2011 at 3:43 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

alahai, cian lak kat cik cantekk ni...bujang le katakan ye dok..insyaAllah raya nanti akak buat ye dek non...hihihi

 
On May 16, 2011 at 4:55 PM , tulip said... [Reply to comment]

oo.. dia tak tenggelam la kan.. kena try ni..

 
On May 16, 2011 at 5:03 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

haah, tak tenggelam..try jgn tak try..senang je ni

 
On May 16, 2011 at 9:42 PM , Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

Acu cantik apam tu.. Warna warni sedapkan :)

 
On May 17, 2011 at 6:48 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

ita, haah sedap...ita lagi sifu..dah lama dah buat apam ni kan..acu baru nk try hihi..ita nnti buh gambar masak2 byk2 lagi eh best tgk sampai meleleh air liur :)

 
On May 18, 2011 at 9:36 AM , Myalycia said... [Reply to comment]

huhu.. comeynya.. nk wat gak huhu..

 
On May 18, 2011 at 10:11 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

zur, buat la...adam mesti suka..ct pun rase nak wat lagik.. :))

 
On May 18, 2011 at 9:27 PM , sri said... [Reply to comment]

woaaa,,, nmpak sedap!! :DD

 
On May 19, 2011 at 10:10 AM , Nurul said... [Reply to comment]

best..best..lama dah nak buat tapi tak berkesempatan..err..bahan tak cukup akceli :p

 
On May 19, 2011 at 3:13 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

sri, sedap..hehe puji diri sendiri

nurul, hihi..ct pun kalo x sbb fahmi nak bwk pi skul mesti x buat lg sampai sekarang..:)

 
On October 21, 2011 at 5:13 PM , Anonymous said... [Reply to comment]

akak..kalau pakai aluminium foil untuk tutup apam boleh x?? selain drpd guna tuala..

 
On November 1, 2011 at 9:21 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

tutup guna tuala untuk elakkan wap air daripada jatuh ke atas apam..so aluminium foil rasanya takleh..

 
On November 2, 2011 at 2:18 PM , zz said... [Reply to comment]

Salam...nak tanya...kat mana nak beli filing blueberry tu

 
On November 2, 2011 at 3:46 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

saya pakai jem blueberry beli kat kedai runcit je..:)

 
On November 21, 2011 at 2:19 AM , Unknown said... [Reply to comment]

sy da try resepi ni..Alhamdulillah..menjadi....thanks for sharing...:)

 
On December 5, 2011 at 9:13 PM , shairyz said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
 
On December 5, 2011 at 9:18 PM , shairyz said... [Reply to comment]

kalau gula halus ganti dgn gula biasa kita buat air tu boleh ker n susu segar ganti dgn susu cair pe jd eh? tQ

 
On May 15, 2012 at 6:38 PM , sara said... [Reply to comment]

akak..nk buat dot tuh mcm mne?sy da try tp tk jadi..dye tk kembang cntek

 
On May 16, 2012 at 8:38 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

Sara- akak buat dot tu guna plastik yg ditebuk sikit kat hujung. Titik kan setitik je untuk buat satu dot. Nanti dia akan kembang sama dengan apam tu :)

 
On June 27, 2012 at 11:47 AM , MiSsJue said... [Reply to comment]

tumpang tanya..lepas masak kan then boleh tahan berapa lama ye? Saya nak cuba buat ni sebagai door gift, jadi tak sure kena masuk peti ais ke or tak payah pun tak pe?

 
On August 10, 2012 at 10:52 AM , Anonymous said... [Reply to comment]

Salam nk tnye susu segar tu timbang 150 gm ke bukn sukatan liter