Wednesday, July 8, 2009

Cian Die..

Dua hari mama tak masuk opis sebab Fahmi demam..huhu..cian die. Dan seperti selalu demam die berpunca daripada tonsil dia yang bengkak teruk..Dia mula demam malam isnin so pagi senin tu mama decide cuti la jaga die..pepagi lagi mama dah bawak pi klinik Lita Alis kat presint 9 tu..cam bese, doc bagi ubat demam and antibiotic untuk tonsil..
Balik umah kasik dia makan ubat..tapi...menjelang malam, suhunya makin naik, sepanjang malam tu memang suhu tak turun langsung..fuhh tak tido kami dibuatnye..dok ngelap badan die je tak renti sampai tersengguk-sengguk ngantuk..die pun sampai tak larat nak bangun...sangat kesian okeh..tak sanggup mama tengok dia sakit camtu...sampai le ke pagi selasa tu masih tak turun suhunya..mama pun paksa papa tak pegi keje dan kitaorang decide nak bawak dia jumpa pakar kat KPJ Kajang...mungkin dapat membantu..kalo warded pun aku tak kesah sebab cuak la bile badan die panas sangat..
Sebelum pi aku dah siap2 kasik dia ubat...sekali sampai kat KPJ dia dah segar bugar daaa...adeih, aku dok beria bgtau paediatrician tu yg suhu dia tinggi sangat, tak turun2 sekali doc check suhu dia normal aje..hehe...(dapat jalan terus baik ini budak)..tapi doc kata tonsil dia masih bengkak cuma dah nampak cam antibiotic yg aku kasik dia makan tu dah mula berkesan (lambat beno efektifnya)...tapi lega la hati bile tengok dia dah mule boleh main2 kat spital tu...siap balik tu ajak kitaorang pi alamanda lagi tu...demi anak yang sorang tu, papa & mama layankan je la bawak pi alamanda..
Itu la die betape susahnye ati kalo anak sakit kan...semua yang ader anak pasti tau macam mana perasaannye kan...sesiapa yang ada petua untuk mengelakkan tonsil bengkak ataupun ada rawatan tradisional ke hape ke...sila le bagitau ye sebab setau aku sampai ke besar biasenye penyakit ni...huhu..
p/s: Gambar takdek entry nih...takmo lah snappo gamba die demam...sedih tengokk..