Wednesday, April 14, 2010

Perkembangan si anak dara plak..

Weeehaa...lama gak dah tak update pasal perkembangan anak daraku, Arissa..

Tup tap tup tap 08.04.09 aritu dah genap 3 bulan umurnya...alhamdulillah, anak mama diberi kesihatan yang baik...sebenarnya arissa baru je baik dari chicken pox yang mana terjangkit dari abangnya..tapi anak mama ni bagus coz dia very strong...takde meragam, panas badan pun tak tinggi sangat tapi mama still kena ambik cuti coz nak monitor demamnya..lebih kurang seminggu baik lah chicken poxnya..lanjutan daripada tu imunisasi nya pun terpaksa ditangguhkan..23/4 nanti baru boleh cucuk..dokto cakap at least 1 month after dia kena chicken pox coz kalau cucuk dalam jangka masa tu ibarat mencurah air ke daun keladi...tak beri effect pun..

Anak dara ni sebenarnya dah pandai meniarap pada 04.04.10, 4 hari sebelum umurnya genap 3 bulan...cayalah adik..sempat juga mama record aksi adik meniarap aritu...masa tu kami di kampung...tapi itu je la sekali..kat umah sini taknak pulak dia tunjuk skill dia tu...maybe sebab asyik duk lam buai je kot..

Cerita pasal brestfeeding (BF) pulak..huhu...sedihnya...mama hanya dapat fully BF adik sampai 3 bulan sahaja..sekarang dah terpaksa campur dengan susu formula..dan kes ini tercetus gara-gara :-

1) Adik sangat kuat minum susu (demand is more than supply)

2) Tiada port yang betul-betul sesuai di opis..port biasa di miting room tp bila ada org guna bilik tu maka projek tak berjalan...so jadual waktu pengepaman pun terabai...akibatnya Breast Milk (BM) pun berkurangan la kan..

3) Weekdays adik lebih diberi BM melalui botol, ye la kan mama keje...bila dah selalu camtu, dia langsung REJECT direct feeding...ohoho...ini sangat2 sedih okeh...so penghasilan BM tak berapa bagus la coz the best pump is the baby itself kan..huhu...tapi mama tak putus asa...still mengepam untuk bekalan adik..

4) Bila dah reject direct feeding, makanya malam pun terpaksa diberi stok BM yang dipam..jadi tak terkejar mama nak buat stok..huhu..at last, pada 13.04.10 mama terpaksa mengeluarkan susu Biolac yang mana memang dah spare untuk tujuan kecemasan...sedih tau...tapi nisbah BM masih lebih dari susu formula yang diberi pada adik...alhamdulillah...semoga mama terus dapat bekalkan susu yang terbaik untuk adik...

Bukan mudah rupanya bagi ibu-ibu yang bekerja ni nak BF..banyak halangan dan pengorbanan yang perlu dilakukan...semangat pun kena kuat..aku salute pada working mother di luar sana yang exclusively breastfeed their baby dengan jayanya..

Itu pasal BF adik...

**********************************************************
Lagi satu yang buat mama sedih ialah dia lebih manja dengan bibik (ini lagi sangat2 sedih)...bayangkan kalau dgn mama nangis tak hengat punya tapi bila bibik pegang je terus senyap & tido...huhu..terasa sangat...rasa cam nak merajuk je ngan adik..heheh..papa selalu je pujuk mama...papa cakap biasa la budak...dah dia lebih banyak masa dengan bibik, of course dia lebih manja dengan orang yang selalu dengan dia...dia kan kecik lagi...masih tak faham ape-ape...itulah...terpaksa la terima kan...so bila ada di rumah, mama seboleh-bolehnya nak luangkan masa ngan adik je...

Pasal sembang nombor satu...kalau diagah, bukan main lagi gelaknya
Yang tak bestnya adik ni susah nak di bawa berjalan coz biasa tido buai...huhuuuu....ini lah sebab utama aku taknak ajar dia tido buai tu...tapi panjang ceritanya kalau nak story kat sini kenapa adik terpaksa dibelikan buai...huh...very upset...

Itu lah dia sedikit cerita pasal adik....semoga adik terus membesar dengan sihat dan bijak...be a good gurl ya adik...love u so muuucchhhh...muahhh!!



Comments (8)

On April 15, 2010 at 9:00 AM , Nurul said... [Reply to comment]

alahai...dah taknak direct feeding yer..sbb dah sedap kalo ngan botol sekali isap kuarnya banyak..masa zahirah dulu sampai pening kepala emak menjaga sbb taknak botol..nak direct feeding. Sampai kena paksa2 menyusu. Sampai umur 6 bulan, terpaksa berhentikan sbb kena outstation. huhu...

Huh..memang sedih bila anak rapat ngan org len. Takper, weekend jgn bagi langsung bibik layan si adik tuh. Biar mamanya saja yg mengadap adik..ehehe

 
On April 15, 2010 at 9:19 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

nurul..
betoi la tu...isap botol laju je kuar..tu yg dia takmo direct feeding tu sbb slow..

sblm ni kadang2 ari minggu pun kalo nk pi jalan tinggal gak adik ngan bibik coz susah bwk baby kalo pi soping...huhu...itu la silapnya tuh..dah mamanya suke soping kann..

 
On April 15, 2010 at 9:59 AM , yantz-yeem said... [Reply to comment]

mmm acu doakan le aku pun leh nyusukan dini scr xklusif!!!riso gaks takut x mampu...tp akn ku kuatkan semnagt!!!caiyukkk!!!ko jgn sedih k...alahai dia rapat ngan bibik plak??mmm biase la budak2....

 
On April 15, 2010 at 10:17 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

Yantz..insyaAllah boleh...buat stok banyak2 dari skrg...achu aritu takleh sbb pantang kt kampung..pikir2 masa tu kalo wat stok byk2, on the way blk sini stok susu tu semua dah dinyahbekukan selama 4 jam...susu tu akan jd x elok lak kan..itu yang bile balik sini baru bt stok...dh start keje, bebi pulak start minum kuat..itu yg makin lama makin berkurangan stoknya..huhu..

 
On April 15, 2010 at 4:05 PM , Puteri Mona said... [Reply to comment]

alalalla tomei2 gamba aritu aku lom sempat nak haplod. nti mak haplod ye. aku lu pun lebey kurang 3 bulan jek BF hafiey. Tapi aku lagik sadis susu kering huhu. spesis susu tak byk. mmg sadis kalau anak rapat lg ngan bibik. Mcm hafiey skang da pandai sebut nanak kalau aku hulur tangan lagik sedeh. Tapi jgn wisau dia tau sapa mamy dia. Nak tdo mesti carik aku jua huhu

 
On April 16, 2010 at 8:00 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

Mon...itu le yg aku takut tu...takut dia silap yang mana satu maknya..heheh..jangan sampai jadi camtu dah le ekk...itu lagi parah tu..huhu

 
On April 19, 2010 at 11:00 AM , TiniHani said... [Reply to comment]

siti...
meh aku share pengalaman yg tak seberapa ni... dia tak nak direct sgt dah ke sbb perlahan.. cuba time dia hisap tu.. jgn tunggu sampai dia lapo baru bg hisap... tgh rilek2 pon sua jugak boobs tu.. pastu sambil dia hisap ko picit gak la boobs ko.. bg dia laju sikit.. tak pon pi urut selagi supply masih ada...

pastu kalau malam n weekend ko kepit aje la ngan dia.. suh dia bau ko lebih...

tapi kalau dah dia tak nak.. dah usaha pon mcm tak berjaya.. nak wat camna kan.. nnt dua2 stress.. takpe la.. cuba selagi mana ada daya.. good luck

 
On April 20, 2010 at 8:37 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

Tini, dia taknak direct tu sbb perlahan..susu dah x mencurah cam dulu tu...so dia lg suka botol...kalo tgh malam, dia mamai2 tu aku sumbat je...dia pun isap je...tapi kalau dlm keadaan dia betul2 sedar dia mesti takmo..aku still cuba memujuk...cakap2 ngan dia...nanti aku cuba wat cam ko ajor tu...mana tau kot berjaya..

Aku rasa kalau aku berjaya tambah susu supaya byk cm aritu musti dia x reject dah kan..aku ada makan suppliment (shaklee) & teh autumnz..tp still x cukup byk, aku x dapat wat stok byk2 mcm dulu..sehari dapat lam 5 botol je skang ni..mmg x cukup utk dia..