Tuesday, April 6, 2010

Perkembangan si anak teruna..

Dah lama sangat rasanye tak update pasal perkembangan anak teruna mama tu.. moh le nak bercerita sikit pasal Fahmi ni...

Bila dia menulis, dah leh nampak beberapa huruf yang dia dah pandai diantaranya of course huruf O (yg plg terrer), B, D, L, r, I, P, S (tapi sokmo terbalik) dan beberapa huruf lain..

tengok la S yang terbalik tu...kui kui

Drawing skill pun dah improve...paling terrer ialah lukis "hantu"..salah sekor hantu yg dia pandai lukis ialah mcm kat bawah ni...selain tu gambar orang (ada muka, mata, hidung, mulut, telinga, tengkuk, baju, tangan, kaki, rambut)..tapi lupe plak nak ambik gamba orang tu..gambar ketaapi pun dah pandai gak..

hasil tulisan, lukisan, dan mewarna..

Coloring pun dah improve..selalunya hasil coloring dia lebih cantik dr gamba hantu yang dia kaler tu..siap dah pandai campur2 color lg tu...pun mama lupa amik gambo gak..

Membaca ABC dan iqraq pun dah makin terrer..kalau nyanyi ABC mmg dia dah terrer tp kalau sebut satu2 masih ada tak betul lagi..dan masih belum sepenuhnya kenal huruf...tapi kalau baca iqraq boleh membanggakan la..dia dah kenal huruf setakat yang mama tau sampai 'ha'...mungkin lbh dr tu kot yang dia dah tau...mama tak sure sbb dah lama x suh dia baca iqraq pan mama (ade ke patut..)

Kalau mengira pulak..1-10 dah pass...lepas tu dah mula terabur..yg syoknya tetibe eighty one, eight-two ...bla bla bla...eight nine pastu eighty balik...adoii la...bila nak abih ntah la camtu..hahaha..

Itu berkenaan skill dia..

**********************************************************
Kalau pasal nakal...pun dah makin nakal...huhu...bukan senang nak membentuk sikap anak ni rupanya ekk...kena la banyak bersabar & tau cara nak handle kenakalan dia..kalau pasal kacau adik memang nombor satu...tak larat nak larang..kesian adik tu, terpaksa redha je bila abang buat..tengok je la gamba dia ni...terserlah kenakalannya..

dengan benjolnya kat dahi..

Di sebalik kenakalan tu, BIJAK pun dah makin bertambah...macam-macam yang dia dah boleh buat sampai mama pun tak tau nak cerita dalam ni...ye la...kan dah makin besar...ayat percakapan pun dah macam orang tua..

**********************************************************
Cerita pasal
dia pi rombongan plak...semalam (5/4/2010) CIC ada wat lawatan ke kilang roti Gardenia...mula2 tu rasa taknak kasik dia pegi sebab risau dia tu kan kecik lagi...pandai ke nak jaga diri pi rombongan..tapi bila tanya teacher, teacher cakap kawan2 dia yang 4 tahun ramai yang pegi termasuk la geng2 dia...pikir punya pikir kesian lak kalau dia sorang tak pegi, kengkawan sume pegi...so kitaorang pun kasik la dia pegi...biar dia belajar..

Dalam kul 8 pagi anta dia naik bas kat presint 15...adoi aii...sampai tak sempat salam & cium mama sebab over excited nampak bas...huhu..langsung x toleh kt mama..seronok pulak tengok dia seronok macam tu...tp langsung lupe nak ambik gamba dia masa tu..masa ambik dia dr skool, apa lagi..excited giler cerita pengalaman dia pi rombongan...dia plg syok, yg plg dia dok ulang2 cerita kat orang ialah bab dia dapat nek bas + van...hahaha...nampak sangat tak penah naik..ada pulak buah tangan dr kilang...lagi ila dia seronok...kt umah baru la mama ambik gamba dia yg excited tu..


sangat excited..

bersama bungkusan roti2..

Comments (2)

On April 6, 2010 at 9:01 PM , yantz-yeem said... [Reply to comment]

ahahha..fahmi sm la cam aqil...kalo bc ABC tu melodi ada...takat huruf A-G je betul yg lain smue tonggang!!!

 
On April 7, 2010 at 8:40 AM , Nurul said... [Reply to comment]

uisy..larat ker bawak roti2 tuh? eheheh..
amboi, fahmi suker kacau adik yer..bahaya nih...tunggu la adik dah besar, nanti dier pulak kacau fahmi..