Friday, March 25, 2011

Mari shopping di Mundok..

Sape oghe Kelate mesti tau Mundok kan? Sebelum ni Wakaf Che Yeh dan Rantau Panjang amatlah glamor di kalangan penduduk Kelantan dan pelancong asing yang datang ke Kelantan. Tapi sekarang sesetengah penduduk setempat dah beralih arah ke tempat yang lebih heaven untuk bershopping iaitu Mundok. Mundok ni dah masuk daerah Thailand, iaitu di sempadan Kelantan-Thailand. Nak pegi ke sana kena menyeberang Sungai Golok. Jangan riso, ada bot ko..bayor singgit..


See? Banyakkan kete parking kat tepi sungai tu..tuan2 kete sume tgh shopping le tu..

Dek kerana telah disogokkan dengan cerita-cerita tentang kemanisan bershopping di Mundok oleh ipar-ipar duaiku, aku dengan semangat yang berkobar menyertai diaorang untuk bersama-sama membuat lawatan ke Mundok.

Ni kami dalam bot menuju ke Mundok..

Siyes gila kejap kat sana sebab barang murah. Bayangkan barang-barang plastik ni melambak diaorang jual singgit je ko..2 hengget ade, 3 hengget ade..beza harga banyak jugak dari kedai bese.


Ai, shopping jam nampak?


Dedua xcited ko..

Baju, seluar, toto, tudung macam-macam ader semua murah ..yang syoknya kakak ipar beli la suar bebudak..2 lai untuk anak dia, 2 lai lagi dia nak kasik arissa..ala suar2 basahan..tapi kain elok la tebal..maknenye dia beli 4 lai la kan..sekali bila nak bayar:

Penjual : "2 riya" ( 2 hengget).

Akak ipar : "ooo..semuo 8 riya la" (dia ingat satu 2 hengget so semua 8 hengget la kan).

Penjual : "dok, semuo 2 riya".

Akak ipar : (terkezut dan terus bayar)

Amik ko, samah (lima posen) satu lai. Kagum aku.

Macam-macam gak hasil borongan di mondok. Aku beli cawan pastik regenye RM2.90 untuk satu set 6 bijik. Aku bantai beli sampai 6 set..sume dok perli aku cam nak bukai gerai jual air..hahah..sebenornya nak kasik kat mak, mak mertua & kakak as a sobinier..hihihi..

Suor aku, baju aku, baju fahmi, baju adik, baju bibik, toto adik..tu sume yang aku beli. Sib baik tak lupe diri yang kitaorang balik nanti naik flight..so beli pun barang2 yang mudah diusung je la kan..

Ha tengok hasil borongan kat tangan papa ngan ayoh su tu..

Nanti korang kalo wat lawatan ke Kelantan tu, jangan lupe ko Mundok ye..murah banyak ko..contoh la kan, tudung design sama sebijik..kat w. che yeh rege RM25, kat mundok RM10 je ko..sape taknak kan..

Comments (4)

On March 28, 2011 at 9:01 AM , mamaADAMAN said... [Reply to comment]

wah..ambo baru plan nak gi demo gi dulu doh... mmg heaven kat sana ... sedia pitih jah....

 
On March 28, 2011 at 12:19 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

kawe kalau bab-bab shoping nih laju jah..hihi

 
On April 4, 2011 at 1:06 PM , ::Umiliya6677:: said... [Reply to comment]

salam ziarah,hehe best nyer dengar citer mundok ni,,,,nak gi jugak lah

 
On April 19, 2011 at 9:14 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

umiliya...hihi thanks..pegi jgn x pegi..