Thursday, January 6, 2011

Fenin fenin

Fenin fenin...
Dah lama menyepi tak update FB, blog sebab memang tengah fenin dengan masalah sekarang..

Straigth to the point, al-bibik kitaorang tu balik ke indon untuk bercuti selama sebulan. Dia balik 1 Jan aritu. Sebenarnya dah banyak kali pujuk supaya tak payah balik tapi ape nak wat dia dah janji sama suaminya nak balik selepas setahun. Ok lah kan, balik la jugak.

Tapi masalahnya sekarang ni si kecit Arissa..bukan masalah dia mencari bibik, dia tak cari pun sebab mama papa ada dia okey. Tapi masalahnya..bila mama dan papa pergi kerja, abang fahmi pergi skool dia nanges takmo tinggal ngan tok mek (my MIL). First day tu, mama memang cuti tapi sibuk nak anta abang pegi skool..kan 1st day skool. Tetiba dia plak nangis takmo tinggal dari masa mama mandi lagi. So bawak la dia ngan mil sekali tapi lam kete meraung-raung nak datang kat mama. Kan tengah drive, camne nak pegang. Time balik terpaksa gak pegang dia sambil drive sebab tak tahan dengar dia nanges. Lepas tu kat umah, nak pi dapur pun takleh, nak bangun kejap pun takleh..dia suh pegang dia je, cam dah trauma kena tinggal.

2nd day, mama pergi gak keje tinggalkan senyap-senyap masa dia tengah main kat play room. Tapi belum sempat naik kete dah dengar di nanges..huhu, tapi mama pegi jugak. Sampai ofis, kol rumah, opah (my mom) kata adik nanges. Tunggu lagi. Tak lama lepas tu opah tepon pulak bagitau adik still nanges. Takmo makan, takmo minum susu. Tak boleh jadi, dah nak dekat sejam dia nanges. So sepantas kilat balik umah n terpaksa cuti la hari tu. Esoknya cuti lagi.

Hari ni dan besok papa pulak amik shift, cuti jaga adik. Masalahnya sampai bila nak camni? Hari selasa aritu dah bawak pegi darussyifaq, minta air penawar. Mudah-mudahan lepas ni ok la..so far tak tau lagi contingency plan kalau buatnya dia still takmo kena tinggal. Mungkin kena korbankan abang supaya tak payah skool takpun mama kena cuti tanpa gaji. Ada orang cakap, biar je, nanti lelama dia benti la nanges. Masalahnya kitaorang dah testing walopun kat umah kekadang nyorok kat dapur ke, kat atas ke..dia kompen menanges selagi tak nampak kitaorang. Takkan nak biar, bebudak kalau nanges lelame kan tak elok, buatnya fit ke, demam ke ape kang, sape susah?

Itu yang tengah fenin ni pikir pasal tu...bibik 29 Jan ni baru balik, itupun kalau dia tak tangguh ataupun tukar fikiran. Kalau tak, lagi bala. Takpelah, mesti ada solution..kena banyakkan doa semoga semuanya dipermudahkan Allah..amin..


Inilah dia budaknya yang bikin mama susah ati... :)
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Comments (5)

On January 7, 2011 at 12:59 PM , tulip said... [Reply to comment]

patut la pepagi tak nampak bibik bawak aryssa jln2.

 
On January 7, 2011 at 4:26 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

zeti- selalunya nampak ek? selalu lalu kul bape? boleh lantik jadi spy nih..hehe

 
On January 7, 2011 at 4:45 PM , Nurul said... [Reply to comment]

susahnya la bila bibik dah takder eh? sian kat aryssa jugak

 
On January 9, 2011 at 1:22 PM , tulip said... [Reply to comment]

kitorang selalu keluar kul 8. lalu tepi surau tu nampak bibik jalan2 depan umah siti tu je..

 
On January 12, 2011 at 10:54 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

nurul- sekarang dah ok dah...arissa dh ok mama pun dh ok

zeti- seb baik pan umah je hehe