Thursday, December 23, 2010

Ku di halaman rindu II

Petang-petang kalau dah tinggal setengah jam lagi sebelum waktu balik mood pun ala-ala nak santai je walaupun sebenarnya keje ada lagi hehe. Mula la teringat goreng pisang kat pan uniten cicah sambal kicap blackpaper, mertabak gemok edy, mertabak doyan kat kampung, tepung bungkus mak saya kat kampung dan teh ais puyuh kat kampung gak. Tapi nampaknya goreng pisang flat ijau ataupun kuih ketayap petronas je yang terjangkau dek kemampuan nak pi beli. Hah, kompom la nak pi beli kang ni.

Lepas balik beli goreng pisang, balik umah, nak site visit halaman rindu kat pan umah tu jap kang. Esok dah nak kelik kampung so nampaknya hari ni kena letak baja, sembur apa yang patut kat pokok2 tu, maklum le nak tinggal 2 ari. Kalau ingat, dulu aku pernah buat entry pasal halaman rindu kat sini , masa tu tahun lepas.

Sekarang dah ada perubahan sikit kat halaman rindu aku ni..maklum le, 14 Nov aritu aku join bengkel landskap puspa opis buat. Semangat giler wat makeover halaman rindu aku tuh.


ini gambar masa wat entry tahun lepas, 2009


ini pulak masa lepas balik dari bengkel landskap, bulan 11 aritu..


dan ini selepas di make over 4 hari selepas balik bengkel landskap


ini setelah ditambah pokok lengkuas sehari selepas itu..



dan ini gambar yang terkini..

Cun tak cun tak? *perasan*
Sebenarnya hibiscus dan bougainvilla (nama scientific x tahan) dah byk kali berbunga selepas di make over tp lupe amik gambo.. time ni spring dh abih, autumn plak hehe.

Tapi kan, perasan tak yang orkid tu dah xde munge. Haha, bab orkid memang fail okeh. Sebenarnya orked tu dpt masa bengkel. Kami diajar cara penanaman orkid, ada amali & orked yang kitaorang tanam dapat bawak balik. Tapi nampaknya orkid tu memang tak suke ngan halaman rindu aku nih, mungkin tak cukop kelas bagi dia ataupun layanan yang kurang istimewa. Padahal dialah yang paling vip aku kasik makan lebih dari yang lain..aku mandikan lebih dari yang lain gak..tengok tempat duduk dia pun lebih dari yang lelain gak kan..tapi bagi si orkid itu tidak mencukupi..huhu sedih, mungkin kena tukar nama laman kot, taman rashidah utama ke, taman astakona ke baru la orkid suke..

Yang lelain tu harapnya mekar la hingga ke petang, bukan hujan di tengahari *perosak peribahasa* ..sekian sahaja dari pengurus ladang halaman rindu..

Goreng pisang flat ijau memanggilku...babai..

Comments (7)

On December 23, 2010 at 10:14 PM , Nurul said... [Reply to comment]

hehehe..kira ok ler tuh...kemas jer..kalo halaman belakang rumah nih asik bersemak jer...huhuhu

 
On December 24, 2010 at 8:03 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

umah nurul presint 11 gak kan? katne?

 
On December 24, 2010 at 11:54 AM , ~~@lyci@~~ said... [Reply to comment]

haha.. agaknya oerkid tu nk cr tuan br kot.. mcm yg si mon buat haha... dpt kat tuan br trus berbunga..

eh, bila nk ajak dtg rumah.. posing2 kat tmn lak hehe..

 
On December 24, 2010 at 2:55 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

zur ~ sudi ke jd mak angkat orkid? tp bila dh munge kasik balik, hehe.

tunggu musim bunga akan datang i jemput utk posing2 kt laman rindu...pastu korang ngaruk marah aku sbb kena geget nyamuk..hehe

 
On December 27, 2010 at 1:52 PM , tulip said... [Reply to comment]

siti, kalau pegi jalan a5/5 carik umah yg takde pokok hiasan langsung. tu umah kitorg la tu.. hehe.. kosong giler..

 
On January 11, 2011 at 10:53 AM , TiniHani said... [Reply to comment]

sit.. aku paling tak boleh blah baca paragrapgh pasal orkid tu.. gila kecewa ko ngan orkid tu ahahahha

 
On January 12, 2011 at 10:56 AM , mizz-siti said... [Reply to comment]

tau takpe..sbnrnya orkid tu yg kecewa ngan aku...tu yg mati hehe