Tuesday, April 19, 2011

Cuti-cuti Langkawi-Part 1

Cuti-cuti Langkawi ni adalah percutian yang dirancang dalam masa yang singkat..sebelum ni plan cam memain jek sebab rasa cam xdan nak kumpul duit. Disebabkan papa dari awal tahun dah booked block leave (cuti straight 1 week), kalau tak pergi time ni mungkin payah dah nak pergi sebab dalam setahun papa cuma entitle ambil sekali block leave sahaja. Papa kata pegi ajelah, insyaAllah papa ada duit..itu macam kalu, mama pun ON ajerr..

Bagi menambah kemeriahan percutian kami, kami ajak mek (MIL), ayoh (FIL) dan mok yoh (mak sedara yg sgt rapat dengan kami). Diaorang memang tak pernah pergi Langkawi so semua excited..aku yang dah 3 kali pergi ni pun excited lelebih..hehe..

Perjalanan kami bermula pada 10/4/2011. Seawal jam 6.30 pagi kami dah berada di Stesen ERL Putrajaya untuk menaiki tren ke KLIA jam 6.50 pagi. Flight kami 8.30 pagi. Web check-in memang sangat memudahkan tak perlu beratur nak check-in. Cuma perlu drop luggage sahaja.

-Dalam ERL : sangat excited masa nih


-makan kenyang2 dulu ye anak2...

-yang belakang tu la flight kami

-ni dalam flight, sibuk makan coklat

Sampai ke Langkawi seawal jam 9.30 pagi..car rental ambik yang dekat airport tu je, papa ambik nissan sentra..RM100 sehari. Dapat je keta terus ke Kuah..perut lapar so cari kedai makan la dulu. Kitaorang makan pagi merangkap tengahari terus sebab masa tu dah kul 10 ++ dah kan. Lepas je makan, terus ke tempat yang paling aku tak sabar nak pergi..Haji Ismail Group la kan..hehe. Survey je dulu vantage kat sana sambil kira2 bajet hehehe..Langkawi Saga depan Ismail Group tu pun kitaorang pergi jugak..survey jugak dulu..

Tengah aku dok survey, diaorang semua nak terkucil la pulak..kat area situ takde tandas..so terpaksa pegi cari tandas ngan kete..sekali jalan punya jalan cari tandas..dh dekat ngan Idaman Suri pulak..so singgah ke Idaman Suri lah dulu..

-cuaca kat langkawi mmg sgt panas..diaorg sume pakat dok basuh muke

-siap basuh kepala pastu buat rambut pacak

-adik pun pi basuh muka, sian dia..panas sgtt..

Kat Idaman Suri, semangat keshoppingan mek & mok yoh dah bermula...masing2 shopping tak hengat sebab kat Idaman Suri ni barang2 murah. Kat sini memang banyak barang yang jenama idaman suri sendiri & banyak yg made in china rasanya..that's why kat sini barang murah. Tapi cantik-cantik tau..diaorang shopping pinggan mangkuk siap untuk souvenir kat sedara mara di kampung lagi tuu..

-tgk la tu, semangat giler sampai x sedor aku amik gambo. Pinggan mangkuk melamin ni memang sangat murah..

-macam-macam ada wehh..memang giler semua pompuan2 yang datang ke sini..aku pun sama gak kekdahnye..ade gak hasil borongan aku kat sini tapi tak banyak..

Lama giler dok kat Idaman Suri tu sampai kul 1.30 tghr. Masa tu dah penat betoi rasa..so kami decide untuk check-in hotel. Boleh rest and mandikan anak2. Kami stay @ Grand Continental Hotel di pekan Kuah gak supaya senang kami nak pi shopping kan..so far dah 2 kali dok hotel ni. Kami ambil dua buah triple room..every room ada satu king size bed dan satu single size bed..sangat selesa untuk tidur..huhu

-sampai bilik terus bukak baju diaorang sebab langkawi mmg panas tak hengat.. air cond pulak lama sgt warming up..

-sian adik, panas + lapar

-ini katil untuk si abang..

Bila dah dapat katil..mula la malas rasa nak keluar balik kan..bila dah mandi2..semua paakt nak lelap..kitaorang semua tertidur lepas tu..sampai la dalam kul 4.15 camtu aku rasa cam perut lapar..terus kejut papa & call bilik mek suh diaorang siap2 nk keluar semula.

Dalam kul 5 kitaorang keluar semula..perut lapar tapi bukan pi cari makan..hehe pi ke Ismail Group cawangan lain pulak sbb tak puas hati casserole set vantage kat ismail group yang first pegi tu xde stock..tapi frust kat caw lain pun xde stock gak..kat kedai lain mcm zeno dll ade stock pulak tapi harga dah mahal lebih RM30 dari kedai pak mail..huhu..so casserole set aku KIV dulu..aku pi sambaq hat lain dulu..dapat la 3 set vantage (soup tureen with laddle, 2 tier food tray & pitcher set)..sementara papa nak belanja kan..so tunjuk jangan tak tunjuk hehehe..

Masa kat kedai pak mail tu..adik abang ipar papa (poksu jak) dan wife dia datang jumpa kitaorang..diaorang ni mmg dok kat langkawi sebab poksu jak keje TLDM dan dihantar ke Langkawi. Dioarang pulak memang baik dengan mek..Diaorang jadi guidance kami, tunjukkan kami kedai yang murah..iaitu kedai Ram..ha kalau korang pegi langkawi, cari kedai Ram ni..cawangan ram yang jual kain2 ade kat area kedai pak mail tu jugak..cawangan baru dia yang khas utk pinggan mangkuk pulak ada kat sebelah kompleks pekan rabu..kat kedai dia sudu memang murah, set yang 6 btg tu RM4.90 je..pak mail pun jual RM6 ++. Kain batik pun murah kat Ram..tiga serangkai RM11 je..

Lepas tu, bagi mengisi perut yang lapar, kami ke Medan Selera Nelayan di Bukit Malut. Dulu dah pernah datang sini. Sebab best so mmg dah dari awal plan nak datang lagi kali ni. Tapi unlucky sebab time kami pergi udang & ketam tak ade..yang ada cuma ikan kerapu, sotong dan lala. So ambik yang mana ada je lah kan..

-sementara tggu diaorang masak, ambil gambar dulu di tepian muara

-banyak bot2 nelayan kt belakang tu..

-gaya je lebih..makanan ntah ke mana..


Lepas perut kenyang..poksu jak & na ajak kami ke Langkawi fair..pergi sekejap je, sebab nak kejar kul 10 nak tengok trilogi cinta episod akhir...jalan-jalan jugak tapi trilogi cinta ttp kena tengok hehehe..so kul 10 kitaorang semua lepak bilik mek tgk citer tu...habis je citer, semua tidur dengan nyenyaknya sebab semua dah keletihan..

Bersambung di part-2..

Comments (3)

On April 19, 2011 at 12:38 PM , yantz-yeem said... [Reply to comment]

waaaahhhh acu mesti borong sakan ni...hahahaha....ye lah kat langkawi kalo x shopping pinggan mangkuk mmg pelik le...

 
On April 19, 2011 at 2:15 PM , Nurul said... [Reply to comment]

hehehe..borong jgn tak borong. Rituh kami borong sampai snedat keter alza adik ipar..sungguh lupa diri bila dah sampai ke idaman suri tuh

 
On April 19, 2011 at 9:10 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

yantz- wajib lah kann...mat saleh je yg pi sana x shoping pggn mangkuk..haha

nurul- haha..kitaorg pun sampai 3 troli kat airport brg kitaorg je..