Friday, October 16, 2009

Warded ler pulakk..

Kalau ikutkan banyak je citer nak update kat blog ni tapi takde masa la pulak...kat opis sibuk, kat umah pun sibuk gak..

Ni nak citer pasal Fahmi yang baru-baru ni demam...al kisahnye...dia mula demam dari ari senin 5/10 aritu...tapi demamnye kejap ok kejap tak..kat umah ok je..pepagi bangun pun ok je...

Pagi selasa tu lepas bawak pi klinik antar dia kat skool cam bese..tengahari tergerak ati nak pi tengok dia..sekali panas ya amat badannye...mau 39-40 suhu nya tu...mama yang panic terus letak air kat kepala & badan dia dan bawak dia balik umah...

Ari rabu lak, pagi hantar jugak pi skool sebab malam & pagi tu suhu dia normal...sekali tengahari kol skool, teacher kata badan dia dah panas balik...pi ambik lagi bawak mai opis..

Ari khamis, cam dah ok sikit tapi still tak confident nak anta skool...jadi aku angkut dia datang opis..bukan ape, sepanjang minggu tu banyak sangat miting + mende2 penting kat opis...takleh nak cuti..fahmi memang suka sangat kalo datang opis...melompat sakan...pulaknya ramai yang rajin melayan dia..sonot je dia main..balik je dari opis petang tu, badan dia tetiba pulak panas balik..suhu 38..aiseh...aku mula la tak sedap ati sebab dia kejap ok kejap tak..takut ade mende2 lain yang tak kena...

So esok paginya aku ajak papa pi KPJ Kajang bawak fahmi jumpa specialist yang pernah treat dia sebelum ni..masa kat sana demam fahmi dah ok dah..tapi bila doc check, kahak dia terlalu banyak...doc kasik satu kali nebulizer (betoi ke spelling nye ntah...ala, yang masuk gas tu)..tapi still tak kurang gak kahaknye..makanya doc tu decide untuk warded supaya dapat dibuat fisioterapi sampai kahaknye hilang...huhu..

Masuk gas sebelum warded

So, bermula ari jemaat 9/10 berkampung la kami di ward 563 A kat KPJ tu..sib baik la ada tv..kalo tak mesti boring tahap gaban punya...ari sabtu pagi dia dah start kene wat fisio selama 20 minit..bila paed datang check petang tu...still banyak kahaknye kat peparu..kene wat fisio lagi tomorrow...

Dalam ward...cian die..


Begitu la alkisahnye ingat sehari dua je, rupanya hah bantai ko sampai hari selasa kami berkampung kat situ...4 kali wat fisio..sampai kahak betoi2 dah takde kat peparu baru doc kasik kuar...huhu...ari senin ngan selasa tu aku & fahmi dah boring tahap lebih dari gaban dah..sangat rindu nak balik umah okeh...fahmi yang kecik tu pun tau..maka keluar la ayat simpati dia cenggini "mama, jom la balik umah kite, dah lama kite tak balik umah...ami rinduu..." huhu...syahdunya...

Tapi Alhamdulillah, sepanjang 4-5 ari kat ward tu suhu badan dia normal je, tak demam langsung dah...dia pun tak susah sangat nak dijaga..sangat kamcing ngan mama...keje kitaorang memang makan + tido je ( 4 kali sehari tido okehh, kata boring..)..sekali sekala rase relax gak sebab takyah buat keje umah..hahah..tapi tak tengok dunia luar selama 4 ari memang buat otak aku tepu...

Tapi makan tetap semangat..

Syukurnya bila doc kasik kuar ari selasa tuh...berbekalkan ubat satu tong, aku happy sebab fahmi pun dah sihat wal-afiat...semua demam, batuk, selesema, kahak dah takde...cuma hidung dia tersumbat sikit masa tu tapi hingus takde..doc kata itu biase terjadi bila kahak dikeluarkan dari peparu..sangat lucu dengar fahmi cakap masa tu...macam tom & jerry..sengau!

Alhamdulillah, sekarang semua dah okey, dah pi skool cam bese..dia pon sonok dapat jumpa kekawan semula..

Comments (2)

On October 19, 2009 at 10:08 AM , Nurul said... [Reply to comment]

siannyer fahmi..tuh la, bila kahak dah byk sampai leh demam..mcm zakwan jugak. sampai sekarang masih ada kahak lg. baper kali ntah guna gas..

 
On October 19, 2009 at 2:26 PM , mizz-siti said... [Reply to comment]

itu ler pasal...macam-macam budak skang ni kan...kite dulu takde pulak masuk2 gas bagai..heheh..